Pressemelding/info om vår "Business Track" Drupal for offentlige nettsteder

 

Enkelte kommuner i Norge har sine nettsteder bygget på Drupal. Det burde vært flere. Kommunen har et mangfold av oppgaver ut til befolkningen. Å tilgjengeliggjøre informasjon, varsle innbyggere, være tilgjengelige, følge statistikk og rapportere, videreformidle og delegere, er noen av oppgavene felles for alle kommuner. Her er Oslo Kommune i førersetet for hvordan dette bør løses blant kommunene. Nå snuser de på Drupal som sin nettløsning.

Inviterer til gjenbruk og effektivisering

Leverandører med kommunale referanser vil lett kunne argumentere for at deres CMS bør benyttes. “Se på produktet vårt!” Problemet ligger i at det er deres produkt. Selv om mange bruker det samme vil lisenskostnader bli det samme, og eierskapet alltid ligge på leverandørsiden. Slik er det ikke med Open Source-løsninger.

 

I forbindelse med Drupal-konferansen Drupal Camp Oslo inviterer Drupal Norge til en formiddag med foredragsholdere om hvordan det offentlige i Norge og internasjonalt bruker åpen kildekode og Drupal. Vi håper på er en mer informert diskusjon om hvordan det offentlige bruker sine IT-investeringer.

Drupal - på Høyde med Adobe og Sitecore

Internasjonalt er Drupal en av de store. Over 150 land har sine statlige nettsteder på Drupal. 71% av verdens største universiteter har sine nettsteder på Drupal. I Norge er det få. Ikke mange kjenner til Drupal, og selv om de store leverandørene i Norge går i retning av Open Source holder de seg fortsatt tett til sine etablerte lukkede systemer, med nevneverdige lisenskostnader.

 

 

 

Kilder:
https://www.drupal.org/industries/government
https://www.drupal.org/industries/education

Gartner
 

 

Det store selskapet bak Drupal er Acquia, med Dries Buytaert i spissen. De siste årene har de vært stabilt øverste høyre i den etablerte Gartner Magic Quadrant:

 

 

Les mer om hvordan Acquia selv omtaler denne plasseringen:

https://dri.es/acquia-a-leader-in-2018-gartner-magic-quadrant-for-web-content-management

 

Blant de topp 10 000 største nettstedene i verden

Drupal tar en stadig økende andel av de største nettstedene i verden. Dette ser vi tydelig en grafen fra BuiltWith.com som viser andel Drupal-sider blant de 10 000 største:

 

Hvorfor Open Source?

Det er naturlig at det offentlige sakte men sikkert går over til løsninger som andre kan enkelt ta i bruk. Hvorfor denne utviklingen går så sakte er et mysterium. Utfordringen kan ligge i å sette dette samarbeidet i gang. Kommunale prosjektbudsjetter gir ikke rom for å tenke skalerbarhet og fokusere på at andre kommuner også kan benytte løsningen i ettertid. Et kortsiktig ønske å lansere og ferdigstille prosjektet, samt gjøre det innenfor eksisterende budsjett eller valgperiode blir fort førende. Det er behov for et bredere mer langsiktig perspektiv.

Reelle eksempler

På konferansen får vi blant annet innsikt i den tyske samarbeidet “DeGov” der tyske kommuner har en felles kodebase for en rekke av sine digitale løsninger. Vi får også innsikt i hvordan Gaudal Kommune har jobbet med Bouvet med sin nettside og intranet.

 

Hele programmet finner du under program oppe i menyen